Diervriendelijke leefwijze

  • Een dier thuis verzorgen is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn een aantal punten die u eerst langs kunt lopen om te kijken of een dier bij u het juiste onderdak zal vinden. Hieronder vallen geschikte huisvesting, wat zijn de meest natuurlijke omstandigheden om het dier te houden, wat is het juiste voer, is het dier vaak alleen, is het een sociaal dier en zou het dus beter in groepsverband functioneren, wat zijn de te verwachten dierenartskosten. Met andere woorden: kan ik het nieuwe dier de minimale omstandigheden voor een comfortabel leven bij mij in en om het huis (vaak voor 10 tot 20 jaar!) garanderen.
  • Als u er over denkt om een huisdier te nemen, kunt u overwegen om een dier op te vangen. Er zijn dieren genoeg die nog een nieuw huis zoeken, vaak hebben asiels en verschillende soorten dierenopvang een ruime keus aan lieve dieren. Het is dus zeker niet noodzakelijk om een speciaal gefokt dier of een dier uit de dierenwinkel te kopen. Dierenasiels hebben ook vaak nestjes met jonge kittens of puppies.
  • Laat uw dieren, wanneer ze hiervoor de juiste leeftijd bereikt hebben, steriliseren en/of castreren. Dit voorkomt 'ongelukjes' en uiteindelijk nog meer dieren waar een goed tehuis voor gezocht moet worden. Vanzelfsprekend geeft u uw dier ook medische zorg wanneer dit nodig is.

En verder:

  • Een goed leven voor dieren verzorgen houd niet op bij de voordeur. Zowel de maatschappij als geheel als de individuele consument zijn verantwoordelijk voor het wereldwijde leed van dieren. Probeer zoveel mogelijk producten te gebruiken waaraan geen dierenleed te pas is gekomen. Koop dierproefvrije producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten. Veel cosmetica en zelfs wasmiddelen worden op dieren getest, vaak zelfs dagelijks en verplicht door de overheid. Leer, zijde, honing en zelfs bepaalde kleurstoffen zijn dierlijke producten en komen op grote schaal voort uit dieruitbuiting...
  • U heeft als consument meer macht dan u zou denken, ook hier geldt de wet van vraag en aanbod. Kies voor een zoveel mogelijk plantaardig voedingspatroon, zo worden vele kostbare dierenlevens gespaard. Niet alleen voor vlees worden dieren gedood. Om melk te kunnen geven moeten koeien ieder jaar een kalf krijgen. Dit kalf eindigt meestal in de kalvermesterij en dus ook op het bord. De biologische melkveehouderij vormt hier geen uitzondering op. Zijn de biologische varianten van eieren, vlees en zuivel dan diervriendelijker? In de biologische tak van dierhouderij hebben de dieren weliswaar relatief gezien nog de beste welzijnsomstandigheden. Maar het blijft een feit dat geen van de dieren een natuurlijk leven kan leven. De stiertjes die voor uw biologische stukje kaas geboren worden, staan uiteindelijk ook opéén gepakt in de gangbare vleesindustrie, want biologische kalvermesterijen zijn er niet of nauwelijks. Een biologisch eitje van een kip die buiten heeft gelopen, het klinkt mooier dan het is: het bedrijf waar de legkippen gefokt worden is vrijwel nooit biologisch. Dit wil zeggen dat de kuikens gelijk uitgezocht worden op kippen en haantjes. Haantjes leggen nog steeds geen eieren, en verdwijnen dus rechtstreeks levend in de versnipperaar. Ook de biologische legkip wordt maximaal 2 jaar en wordt dan geslacht omdat ze niet genoeg eieren meer legt, terwijl het wel minstens 10 jaar zou duren voordat ze op natuurlijke wijze zou sterven...

Probeer een dier eens te zien als een gelijkwaardig wezen dat evenveel recht op een fijn en gezond leven heeft als een mens, een leven vrij van onderdrukking en uitbuiting. Het is nog steeds een feit dat er per dag miljoenen dieren uitgebuit en gedood worden voor een korte smaakbeleving van de mens. Het lijden van miljoenen dieren in de concentratiekampen van de moderne tijd. Terwijl deze tijd toch meer dan voldoende alternatieven biedt voor het consumeren van dierlijke producten en het diëtistisch gezien ook helemaal niet nodig en zelfs gezonder is. En dan hebben we de gevolgen voor het milieu wereldwijd nog niet eens in ogenschouw genomen.

Een diervriendelijke en dus ook milieuvriendelijke levenswijze is dè levenswijze om de kinderen en dieren op onze aarde een toekomst te kunnen garanderen. Maak vandaag nog een begin met deze toekomst en neem de stap naar het genieten van een een gezonde plantaardige voedingswijze!

PS Inspiratie opdoen? Kijk dan eens op veganchallenge.nl