2015

Week 53 - 30 december 201529 december om 20.45 uur... Rust in het 13-persoonsbed. Welterusten!


Week 49 - 3 december 2015Afgelopen maandag was de paardentandarts op bezoek om de gebitten van de 6 pony’s te controleren. Bij het eerste rondje kijken bleken de gebitten van Champagne, Gracia en nieuwkomer Donna dik in orde. Maar Clyde, Theo en Pandora moesten wel in de takels om behandeld te worden. Gelukkig waren de drie niet bang en lopen ze inmiddels weer vrolijk kauwend in de weide!


Week 47 - 18 november 2015Daisy in een overmoedige bui...


Week 42 - 18 oktober 2015Dit jonge poesje werd begin juli door vrijwilligster Jill van de weg gehaald, waar ze lag omdat ze net was aangereden, terwijl iedereen doorreed. Er kwam bloed uit haar neus, ze kon haar linker voorpoot niet meer bewegen en haar achterpoten waren ook zwak. Alles leek gelukkig al snel toch weer goed te komen, behalve haar voorpootje, dat sleepte over de vloer als ze liep.

In samenspraak met de dierenarts besloten we het af te wachten met medicatie en therapie, maar telkens zat er weer een wond op van het slepen. De (zenuw)beschadiging bleek toch permanent. Afgelopen maandag was Mercedes, zoals ze inmiddels heet, groot en sterk genoeg om het pootje te verwijderen. Ze heeft de operatie goed doorstaan en doet flink haar best om met één voorpoot uit de voeten te kunnen!


Week 40 - 4 oktober 2015 - WerelddierendagHoewel Jost zelf een Duitser is, lijkt hij heel goed te weten hoe de Hollanders land creëren: door dijken te bouwen. En zo is hij hard bezig met het aanleggen van een nieuw Vlevoland in de modderpoel.

Varkens, samen met alle andere dieren, zijn voelende individuen. Werelddierendag is bij uitstek de dag om dit te benadrukken. Maar ze zijn dit de rest van het jaar ook. Ook dieren willen niet uitgebuit en gedood worden. Open je hart en schrap vlees en andere dierlijke producten uit je leven. Voor de mensen, voor de dieren en voor het milieu. Zodat niet alleen Jost, maar alle varkens dijken kunnen bouwen.

Eet deze maand eens plantaardig en schrijf je in voor de Vegan Challenge: www.veganchallenge.nl


Week 33 - 11 augustus 2015Mensen die om dieren geven en ook nog eens vakantie nemen om voor die dieren de handen uit de mouwen te steken, die komen wij niet vaak tegen. We hadden dus het grote geluk dat er afgelopen anderhalve week 6 van deze mensen uit Nederland hard aan het werk waren om het jaarlijkse onderhoud aan stallen en weides voor elkaar te krijgen. Geweldig, want zonder deze spontaan aangeboden hulp zouden wij dit niet zo snel voor elkaar gekregen hebben. Naast de dagelijkse verzorging van de dieren, kalkten Sylvia, Sammy, Melissa, Wanda, Armain en Jurjen onder meer alle stallen en staken zij giftige planten uit de wei. Namens de dieren ontzettend bedankt!


Week 30 - 21 juli 2015Wij, maar vooral de dieren, zijn enorm blij met de nieuwe hooiruiven in de grote stal. We hadden hier in januari steun voor aangevraagd bij Stichting DierenLot en die werd gehonoreerd, waardoor we in totaal 10 stuks aan konden schaffen. Afgelopen weekend heeft vrijwilliger Denis de laatste ruiven opgehangen. Nu kunnen de koeien, geiten, schapen en het paard altijd hooi eten zonder dat er eerst een ander doorheen gelopen heeft. Hartelijk dank Stichting DierenLot, namens de dieren!


Week 27 - 1 juli 2015Maandag werd deze doos bij ons gebracht. Gevonden voor de deur, beweerden de vinders… Er zou een moederpoes met 3 kittens in zitten, was door een kiertje vastgesteld. Hoe het ook zij, de dichtgetapete doos kwam uit de gloeiend hete kofferbak van de auto. Bij het openmaken van de doos ontsnapte de zwaar gestreste en hijgende moederpoes, die vervolgens tegen de muren en ramen opsprong om in blinde paniek weg te komen. De kittens, 4 in totaal van ongeveer 4 weken oud, lagen in flauwte hijgend op de bodem van de doos, niet reagerend op de nieuwe prikkels van buitenaf. Na met engelengeduld het vertrouwen van de moederpoes gewonnen te hebben, konden de vijf uitpuffen in hun tijdelijke quarantainekooi. Later op de dag waren ze gelukkig zover bijgekomen dat er een (gelukkig negatief uitslaande) bloedtest bij de dierenarts kon plaatsvinden. We proberen er maar niet aan te denken wat er gebeurd zou zijn als de ‘vinders’ niet rechtstreeks naar ons toe gereden waren…

Nu zoeken we alvast nieuwe huisjes voor in ieder geval de 3 meisjes en de jongen, zodat ze over een week of 6 dit hachelijke avontuur volledig kunnen vergeten in een veilige, nieuwe omgeving! Interesse? Neem contact op via info@stichtingmelief.nl


Week 23 - 4 juni 2015Dinsdag is supervrijwilliger Luc ‘even’ met onze DierenLot dierentransportambulance, volgestouwd met zakken kleding voor de Kledinginzamelactie, van Sögel naar het inzamelpunt in Rotterdam gereden. Maar het hoofddoel van de rit waren 23 witte industrie-legkippen, die (voor de grap?) in een tuin bij Delft gegooid waren. De dieren hadden, zo te zien aan hun bleke kammen, nog nooit daglicht gezien. Ze hielden nu een hele volière, bedoeld om wilde vogels op te vangen, bij de Vogel- en Egelopvang Delft bezet. Luc bracht hen mee naar Sögel en de dames genieten nu van de zonnestralen in de quarantaine.


Week 21 - 21 mei 2015Kater Rode Keesje wil altijd graag de grote stal in. Maar dat mag hij niet, want dan kan hij via de achterdeur de benen nemen. Toch blijft hij geobsedeerd door wat zich daarbinnen allemaal afspeelt. Gelukkig kan hij dit door één van de ramen in de gaten houden.


Week 19 - 5 mei 2015De kleine diva Miss Porky woont nu ook bij de grote varkensfamilie. Net als de door ons in het Bundesschießgebiet gevangen Mutti en haar kinderen Jilly, Jola en Jost en de wekenlang voortvluchtige Boris en Binky slaapt ze nu vredig in het grote 18-persoonsbed!


Week 16 - 17 april 2015Met veel verdriet…

Afgelopen dinsdag hebben het boegbeeld van de opvang, de geit Melief, moeten laten inslapen. Ze is ongeveer 14 jaar geworden, waarvan ze 12 jaar de spil in onze opvang geweest is. Wat we ook meemaakten in het bestaan van de stichting, Melief was er altijd bij als stabiele factor…

Melief leefde 12 jaar geleden in erbarmelijke omstandigheden op een stuk land met andere geiten. Er werd niet naar de dieren omgekeken. Behalve door een vrouw en haar familie, die het niet aan konden zien dat de dieren niets te eten kregen. ‘Mijn Lieve’ noemde de vrouw de zwangere geit waar ze zich extra veel zorgen om maakte, wat later verbasterd werd tot ‘Melief’. Toen ze de zwangere Melief eindelijk van het stuk grond weg kreeg, beviel Melief in haar tijdelijke opvang van twee kleintjes, Veerle en Pepijn. Met zijn drieën kwamen ze toen in onze nog prille opvang wonen. Melief bloeide zo geweldig op na het zo slecht gehad te hebben, dat we bij oprichting van de stichting haar als symbool voor ons werk hebben gekozen en zo was Stichting Melief een feit.

Melief kwakkelde de laatste tijd met haar gezondheid, er leek zich ergens in haar ingewanden een ontsteking of tumor te bevinden. Maar tot vorige week ging ze nog vrolijk de weide op. Wel viel op dat dochter Veerle, met wie ze ook na het overlijden van Pepijn een aantal jaren geleden nog steeds onafscheidelijk was, steeds meer haar eigen gang ging. Begin van deze week werd Melief erg zwak, totdat ze dinsdag niet meer op kon staan en niet meer wilde eten. Toen wisten we dat we haar moesten helpen, om te voorkomen dat dit dagenlang zou gaan duren.

Melief zal voor altijd gemist worden. Maar ook voor altijd de grote inspirator blijven voor het werk wat we voor de dieren verrichten.

Rust vredig, lieve Melief…


Week 14 - 2 april 2015Toro & Sproet... ♥


Week 13 - 28 maart 2015Hoewel het badseizoen nog niet in zicht is, wordt er bij een beetje zon al wel veelvuldig gebruik gemaakt van het strand…


Week 11 - 14 maart 2015Hoe hartverwarmend is het toch om alle gevederde dieren in onze opvang sinds een paar weken weer buiten in het zonlicht te kunnen zien scharrelen, na maandenlang vanwege de ophokplicht voor pluimvee opgesloten gezeten te hebben. Alles lijkt weer rustig, en dan is er gisteren opeens weer dat bericht dat er in Harderwijk vogelpest is opgedoken… 30.000 dieren zijn geruimd. Wij houden ons hart vast voor wat komen gaat.


Week 10 - 6 maart 2015Deze twee in het Emsland beroemde varkentjes zijn in januari voorgoed bij Gnadenhof Melief komen wonen! Lees hier over de lange reis die ze maakten voordat ze bij Melief terecht kwamen: http://stichtingmelief.nl/nl/h/nieuwsberichten/nieuws.php?nieuws_id=429&terug=1 In dit bericht bevinden zich ook de links naar de vier krantenartikelen die aan Boris en Binky gewijd zijn. We zoeken voor beide heren nog adoptiefouders op afstand!


Week 9 - 25 februari 2015Zachte mandjes met kroeldekentjes? Het enige wat we nodig hebben is iets om op de zitten en een heerlijk bijna-lentezonnetje. Dan zijn wij al tevreden!


Week 8 - 17 februari 2015Toen een maand geleden de kapotte hondenhokken het onderwerp van de Foto van de Week waren, werd er door verschillende mensen zeer warm en betrokken op gereageerd. Dit zorgde ervoor dat we binnen de kortste keren genoeg geld bijeen hadden om nieuwe geïsoleerde hondenhokken aan te schaffen! Na het uitzoeken van de juiste hokken, korting bedingen, vooruit betalen, de verzending, het transport, het in elkaar zetten, het beitsen en het tenslotte afgelopen vrijdag de loodzware hokken met 4 man op zijn plaats sjouwen, is hier dan eindelijk de eerste foto van Lizzie, die voor het eerst uit één van de drie nieuwe hokken komt!

Vanaf deze plek willen wij iedereen bedanken die er met een financiële impuls voor gezorgd heeft dat de honden weer hoog en droog kunnen liggen, nu zelf met kijkvenster!


Week 7 - 10 februari 2015Geit Melief met haar dochter Veerle: sinds de geboorte van Veerle eind 2002 zijn ze altijd onafscheidelijk in de kudde. Ook dieren hebben (familie)banden voor het leven…


Week 4 - 19 januari 2015Met zijn allen gezellig in de winterzon (2 dagen geleden) op de konijnenheuvel.


Week 2 - 10 januari 2015De geïsoleerde hondenhokken, die staan in het verblijf waar opvanghonden Rottweiler Charly, Rottweiler Lizzie en Mastin Espagnol Ilka, die ’s nachts het terrein bewaken, overdag in vertoeven, waren al onder invloed van het weer en intensief gebruik flink versleten. Maar nu er al dagen een storm woedt, waaien de hokken ineens als karton uit elkaar! We moeten nu snel 3 nieuwe hokken aanschaffen. De prijs van 1 hok ligt rond de 500 Euro… Wie wil er meedoneren aan 3 nieuwe degelijke, stormvaste, geïsoleerde hondenhokken en maakt een (kleine) bijdrage over op ASN Spaarrekening IBAN: NL43SNSB0957603851 BIC: SNSBNL2A ? Namens ons harige beveiligingsteam alvast enorm bedankt!