2014

Week 50 - 11 december 2014Eindelijk is vorige week het vorstvrije watersysteem in de grote stal aangelegd! Dit betekent 4 nieuwe drinkpunten die niet kunnen bevriezen, zodat de geiten, schapen, (mini-)varkens, pony’s, koeien en hun waakhonden bij alle temperaturen altijd over vers drinkwater kunnen beschikken. Mede mogelijk gemaakt door Stichting DierenLot en een gulle donateur. Helaas bleek het project achteraf te laag begroot, dus we zouden heel blij zijn als er nog mensen zijn die nog wat extra voor deze grote verbetering (op ASN rekening IBAN:    NL43SNSB0957603851 BIC: SNSBNL2A) zouden willen doneren. Bij voorbaat dank, namens alle dieren en testkoe Isabella LaWinia von Melief!


Week 48 - 30 november 2014Ophokplicht...? Wij willen naar buiten!!

http://stichtingmelief.nl/nl/h/nieuwsberichten/nieuws.php?nieuws_id=423&terug=1


Week 47 - 18 november 2014Zara, één van de boegbeelden van de Melief, is zaterdagnacht overleden…

Zara was een kruising Jack Russell terriër. Voor ze bij Melief kwam, zat ze op een binnenplaats en kreeg, als het zo uit kwam, wat te eten naar buiten gegooid. Deed ze iets wat niet de bedoeling was, dan werd ze geslagen. Zara was , toen ze zo’n 10 jaar geleden bij ons kwam, zo onzeker, dat als je ‘nee’ zei bij iets dat ze niet mocht doen, ze het van de zenuwen nog 10 keer herhaalde. Ook was ze totaal onzindelijk, door alle spanning en onzekerheid die in haar lijfje zaten. Maar met kleine stapjes kreeg ze het vertrouwen in mensen terug en kon ze eindelijk zichzelf worden.

Enkele jaren geleden kreeg Zara een hernia, die gelukkig na een operatie helemaal genas. Bij de tweede hernia begin 2010 mocht een operatie niet baten. Maar Zara kon het niet deren, zij bleef precies hetzelfde hondje, alleen haar achterkant ‘deed het niet meer’. Overdag reed ze buiten rond in haar rolstoel, binnen op de tegelvloer bewoog ze zich voort als een zeehond. Het was werkelijk ongelofelijk te zien hoe handig ze was, vaak stond ze met haar rolstoel als eerste bij het hek als er bezoekers waren. Ze genoot volop van het leven!

Enkele maanden geleden werd er een tumor in haar darm geconstateerd. Als we Zara’s blaas niet een paar keer per dag leeg moesten drukken, hadden we niets geweten. Want zo ontdekten we dat er iets niet goed was in haar buik, ziek was ze niet. Opereren gaf geen garantie op beterschap, en was in Zara’s geval ook onmogelijk. Met tabletten probeerden we de groei tegen te gaan. Waarschijnlijk is de tumor zaterdagnacht toch geknapt en is ze direct overleden zonder lange lijdensweg. Zaterdag heeft ze nog een normale dag gehad en was er niets aan haar te merken…

Zara was er het schoolvoorbeeld van dat een dier met een handicap in niets onder hoeft te doen ten opzichte van een dier zonder handicap. Maar bovenal was ze een ontzettend lieve, trotse hond, die haar herwonnen leven genoot. En we zullen haar heel erg missen. Rust zacht, lieve Zara.


Week 45 - 7 november 20144 dagen geleden vonden we bij het openen van de poort een hoopje ellende, helemaal verregend en onderkoeld, bijna dood... We durfden het niet te hopen, maar na lang warmföhnen, hardhandig aaien om de bloedsomloop te stimuleren, infuus, kittenmelk met extra druivensuiker en een paar dagen onder de warmtelamp is de kleine Sunny klaar om de wereld te bestormen!


Week 44 - 28 oktober 2014Merrie Goldin (33) geniet graag van het rustige najaarsweer met haar 30 jaar jongere vriendjes Isabella LaWinia von Melief, Limou en Survivor.


Week 43 - 22 oktober 2014Na de Open Dag werden wij door een enthousiaste bezoekster gebeld. Zij werkt bij Marengo Hondenvoer en het bedrijf wilde een pallet hondenvoer doneren! Natuurlijk bedanken wij Marengo namens de honden voor dit gulle gebaar!


Week 40 - 1 oktober 2014Nog steeds verzamelen we oude kleding. Soms staat de gang er vol mee, maar dat geeft helemaal niets, want de opbrengst gaat naar de dieren bij Melief! Heeft u ook nog oude kleding? Lever het dan bij ons in! http://stichtingmelief.nl/nl/v/kleding-inzameling-stichting-dierenlot.php


Week 39 - 23 september 2014Alsof er geen andere manden in de kamer staan... Heppi, Pinkie en Blitz gezellig bij elkaar.


Week 38 - 16 september 2014Diego 'photobombt' Victor, Bouke & Josefien...


Week 37 - 7 september 2014Soms lijkt het alsof het Melief alleen maar voor de wind gaat, een zeer geslaagde Open Dag, een boek dat eraan komt, het nieuwe dak dat er eindelijk op zit... Natuurlijk zijn we er ontzettend blij mee, maar tegelijkertijd hebben we nog de zorg voor de vele dieren, waarvan sommige veel extra aandacht vragen. En dan moet je hen soms ook nog laten gaan, liet de laatste anderhalve maand ons weer zien.

Zoals Mischa, de stokoude boxer die lange tijd bij een junk aan een tafelpoot gebonden zat. Dit had zichtbaar zijn sporen achtergelaten, maar Mischa was nog van goede zin. Totdat de pijnstillers niet meer werkten en ze niet meer op haar poten kon staan. Haar ogen zeiden dat ze er klaar voor was, en toen moesten wij de moeilijke beslissing nemen…

En Moppie, een door Lothar 7 jaar geleden, samen met de hoogzwangere Daksi, vlakbij onze boerderij gevonden Pekinees-kruising. Moppie was een vrolijk, al wat ouder hondje, zolang je maar niet aan haar uitpuilende oog kwam. Of haar (op een mop lijkende, vandaar haar naam) vacht wilde verzorgen, want dan veranderde ze in een wild beest. Alles best leefbaar, en ze had het jaren heerlijk naar haar zin. Maar na een aantal herseninfarctjes en toenemende dementie, blindheid en onzindelijkheid, gingen wij het ons steeds meer afvragen of het nog wel leefbaar voor haar was… Toen ze alleen nog maar tegen de muur aanliep of in kleine cirkeltjes liep te kermen, namen we ook bij haar de zware beslissing dat het zo genoeg was. Moppie was al in een andere wereld, alleen haar lichaam wilde maar niet volgen.

En dan die kleine Brownie, het jonge chocoladebruine dwergkonijntje dat eind vorig jaar, samen met een cavia, in een doos voor ons hek stond. Hij had het heerlijk naar zijn zin tussen de cavia’s. Maar een aantal maanden terug kreeg hij vieze ogen en een snotneus. Er was geen bacterie of virus te bekennen en antibiotica werkten dus niet. Ook zijn oog was helemaal ontstoken en hij verbleef lange tijd bij de dierenarts om zijn traanbuizen en holtes steeds te spoelen. Weer thuis leek het beter te gaan, maar ineens zat zijn oog weer dichtgeplakt. Weer zette we een behandeling in, en toen dat niets hielp ook een alternatieve behandeling. Die leek voor het oog te werken, maar Brownie kreeg steeds minder goed lucht doordat de holtes in zijn hoofd gevuld waren met pus. Totdat hij op een ochtend in Marc’s armen stierf. Hij was een zeldzaam lief konijntje en had alle behandelingen zonder tegenstribbelen toegelaten. ’s Avonds zat hij bij ons op een stoel en keek ook t.v. . Helaas heeft zijn leven maar zo kort mogen duren…

Deze drie dieren laten een leegte achter, niet alleen wat betreft hun zeer verschillende markante persoonlijkheden, maar ook qua hoeveelheid werk die ze met zich meebrachten. Die laatste leegte was snel weer opgevuld, de eerste duurt wat langer… We hopen dat het beter is zo, en dat ze rusten in vrede.


Week 35 - 29 augustus 2014Jullie komen toch zondag ook op de Open Dag van 11 tot 17 uur? Terwijl onze mensen hier nog keihard aan het werk zijn om alles voor zondag klaar te hebben, liggen wij al in het zonnetje op jullie te wachten. Tot zondag!


Week 32 - 5 augustus 2014Ook de dieren die geen hooi eten weten er toch wel raad mee. Het ligt namelijk heerlijk zacht, en je kunt er dus ook goed in luieren!


Week 30 - 26 juli 2014Wat? De os Limou die bezig is een kuil te graven, terwijl koe Isabella LaWinia von Melief hem staat aan te moedigen? Welke koe graaft er nu een kuil?
In werkelijkheid is het de kuil het werk van de honden Chico, Dolores en Paloma, en Limou controleert slechts of het naar zijn zin uitgevoerd is.


Week 29 - 18 juli 2014Een deel van het hooi, voor het voeren van de dieren het komende jaar, is alweer geleverd. Morgen worden er weer 20 grote rondbalen van de in totaal 80 gebracht. En dan komt over een aantal weken ook nog het stro. Begin van het jaar kon men lid worden van Omroep Piep! en daarmee het hooi en stro voor Melief mede-financieren. Doordat Omroep Piep! niet op tijd genoeg leden bij elkaar kreeg, werden daardoor ook niet alle kosten voor het hooi en stro gedekt. Een baal hooi kost ons € 27,50. Wij zouden het geweldig vinden als er nog mensen zijn die een (deel van een) baal zouden willen sponsoren!


Week 28 - 10 juli 2014Sprakeloos…

Dinsdag 8 juli belde er een man aan de deur. Hij vertelde dat hij onderweg naar huis van zijn werk op zijn scooter reed tussen twee dorpen. Plotseling werd er vanuit het raam van een voorbijrijdende auto iets gegooid. Omdat het voorwerp rolde, dacht de man al dat het niet een verpakking of iets dergelijks was. Hij stopte en snelde op het voorwerp af. Het bleek het ongeveer 6 weken oude poesje op de foto te zijn. Geschokt stopte hij het diertje in de koffer van zijn scooter en reed naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Omdat deze alleen nog landbouwdieren behandelt, reed hij vertwijfeld naar ons. Het poesje was ook in shock, en we besloten direct met haar naar onze vaste dierenarts te rijden. Na een voorzichtig fysiek onderzoek en een röntgenfoto om breuken uit te sluiten, lijkt alles zover in orde te zijn. Wat bloed leek te zijn, bleek nat geworden vlooienpoep, tot onze vreugde…
Dit diertje heeft enorm geluk gehad, na in handen geweest te zijn van de monsters die dit op hun geweten hebben. Geluk dat de oplettende man haar over straat zag rollen, en geluk dat ze aan het uit de rijdende auto gooien geen blijvend lichamelijk letsel overgehouden lijkt te hebben. Haar terechte argwaan tegenover mensen zal hopelijk mettertijd slijten…

Haar naam is nu Doris, naar actrice en dierenbeschermster Doris Day.


Week 27 - 5 juli 2014We zijn ontzettend blij dat we deze week kunnen melden dat de dakrenovatie succesvol afgesloten is!
Al in het voorjaar van 2011 luidden we de noodklok omdat het dak van de stallen in een dermate slechte staat begon te verkeren, dat het opnieuw gedekt zou moeten worden. Na 3 jaren sparen en een geschikte dakdekker zoeken, is het nieuwe dak eindelijk een feit! Het dakdekkersbedrijf van Matthias Menne werd ons aangeraden toen er vorig jaar december door storm een noodreparatie uitgevoerd moest worden aan het kattenverblijf. Menne maakte ook gelijk een goede offerte voor de hele dakrenovatie en het bedrijf begon 19 mei met het grote project. Precies volgens planning werd het deze week voltooid. We kunnen terugkijken op een goede samenwerking, wat ook blijkt uit het feit dat Menne een deel van het dak van het kattenverblijf gesponsord heeft, waarvoor wij vanaf deze plaats hartelijk danken! Dit betekent ook dat we vanaf vandaag weer zaterdags tussen 14 en 16 uur open zijn voor bezoekers!


Week 26 - 27 juni 2014Bijna klaar! Er moeten nog een paar kleine dingetjes gebeuren en, niet onbelangrijk, er ontbreken nog zo’n 300 dakpannen, die nageleverd zullen worden. Volgende week wordt dit megaproject afgerond!


Week 25 - geen foto


Week 24 - 14 juni 2014Alles in de opvang staat momenteel in het teken van de dakrenovatie, maar dat betekent niet dat alle andere werkzaamheden stilliggen! Grote, jaarlijks terugkerende klussen worden ook gewoon aangepakt. In een paar weekends is er weer veel werk verzet, zoals het volledig leegmaken van de oude hooizolder door Arne, Jacqueline, Lou, Carsta, Denis, Jill, Julian, Lothar en Marc. En het met de hogedrukreiniger schoonspuiten van de rubber matten in de grote stal door Denis. En het brandnetelvrij maken van de konijnenberg door Carsta en Nina. En het schoonspuiten met de hogedrukreiniger van muren en plafonds door Lothar, alvorens het voor hygiëne en tegen ongedierte witkalken van hanenstal, eendenstal en de grote stal dit weekend door Jill en Lothar. Grote klussen die door een handjevol kanjers geklaard worden!


Week 23 - 7 juni 2014Stand van zaken dinsdagmorgen: het hele dak open en één grote chaos op het erf, doordat we alle rommel die nog op zolder stond, naar beneden gegooid hebben.

Stand van zaken vrijdagmiddag: het hele weer dak dicht met bijna alle panlatten al aangebracht (alle lof voor de dakdekkers!), en alle rommel afgevoerd.

Tot nu toe liggen we nog prima op schema! En het allerbelangrijkste: er is eigenlijk geen sprake van extra veel stress voor de dieren door de tijdelijke opsluiting. Volgende week worden de dakpannen gelegd!


Week 22 - 29 mei 2014Aan de straatkant zitten folie en pannenlatten erop! En nu door met de meer bewerkelijke erfzijde...


Week 21 - 22 mei 2014En daar gaat ie dan !!


Week 20 - 15 mei 2014Maandag 19 mei zal er begonnen worden met het vervangen van de dakbedekking van de opvang. Eindelijk, want hier hebben we jaren met zijn allen aan gewerkt om dit financieel voor elkaar te krijgen. Zo’n grote operatie op het terrein waar ruim 1200 dieren opgevangen worden, brengt nogal wat logistieke onrust met zich mee. Niet in de laatste plaats voor de dieren, die regelmatig hun stal niet uit zullen kunnen of tijdelijk verplaatst zullen moeten worden. We hebben besloten om, voor veiligheid van mens en dier, tijdens dit enorme project op zaterdag, tijdens de bezoekuren, gesloten te blijven voor publiek, vooralsnog van zondag 18 mei t/m vrijdag 4 juli. Dit is de periode die ervoor staat om de dakbedekking te vervangen. Maar hou de website in de gaten, want mocht het tussendoor een week regenen, dan kan het zijn dat ook het weer oppakken van de wekelijkse bezoektijden een week doorgeschoven moet worden. U begrijpt dat we kiezen voor de grootst mogelijke veiligheid en de minst mogelijke stress voor de dieren!


Week 19 - 6 mei 2014Dit kleine, krioelende frummeltje is wat ons op het moment letterlijk dag en nacht bezighoudt. Hier leest u hoe hij bij ons kwam. Op de foto is goed te zien hoe de afgestorven voetjes van dit weesje eraan toe zijn. Zijn staartje viel er in de eerste week al af… Maar dit alles mag wat hem betreft de pret niet drukken: hij heeft het hoogste woord en drinkt als een bezetene, kortom hij is één bonk levenskracht en is vastbesloten zich niet als gehandicapte weg te laten zetten!


Week 18 - 30 april 2014Op de allereerste Koningsdag, na dit al jarenlang op iedere Koninginnedag te hebben gedaan, hebben  An, Ed, Marjan, Arda, Petra, kleine Els, grote Els, Nico en Betty weer met alle verzamelde spullen op de vrijmarkt in Capelle a/d IJssel gestaan. De opbrengst was het geweldige resultaat van € 534,- voor de dieren bij Melief! Ze waren, in hun eigen woorden “moe, maar wel voldaan”, en dat laatste is meer dan terecht! Allemaal namens de dieren weer heel erg bedankt voor jullie tomeloze inzet!


Week 17 - 23 april 2014Wij zijn heel nieuwsgierig waarom wij hier opgesloten zitten en niet gewoon op de weide rond mogen lopen!

Nou, dat zit zo: vandaag werd de torenhoge mesthoop leeggehaald en de mest weggereden. En omdat dit met reuzen-trekkers met mega-meststrooiers gebeurde, en alle hekken open stonden, moesten alle nieuwsgierige dieren die (in de) weg zouden kunnen lopen een uurtje binnenblijven. Zodat de grofweg geschatte 70 ton mest veilig vervoerd kon worden. Daarom dus!


Week 16 - 16 april 2014Drempelvrees… Deze file voor de deur van het nachtverblijf naar de weide van de watervogels ontstond doordat er iets veranderd was. Verbeterd zelfs, want het metalen rooster wat onder de deur, bij wijze van drempel, rechtop uit de grond stak en voor sommige watervogels een belemmering vormde om door de deur te gaan, was plotsklaps door vrijwilliger Denis veranderd in een mooie en veel praktischere hellingbaan. En hoewel iedereen hier inmiddels het gemak van heeft ervaren, werd dit nieuwe object in eerste instantie met de grootst mogelijke achterdocht gadegeslagen. En zorgde het voor een hoop stress en tumult. Zo ontstond deze vorm van ochtendspits, die overigens toen de voorste nieuwsgierigen zich toch door de deur waagden, snel opgelost was.


Week 15 - 11 april 2014Multi-inzetbaar!
Hoewel Wilma zich normaalgesproken in Nederland samen met Eugenie bezighoudt met het vol krijgen van de collectebussen voor Melief, is ze ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken bij het vele werk op de boerderij in Duitsland. Waarna ze ook nog eens zorgt dat er 's avonds een heerlijke vegan warme maaltijd op tafel staat! Namens mens en dier heel erg bedankt voor de (extra) ondersteuning van de afgelopen twee weken lieve Wilma!


Week 14 - 4 april 2014Betrapt!
Isabella en Limou tijdens het tevreden hand in hand liggen in de lentezon...


Week 12 - 22 maart 2014De kleine poes Silvie zegt altijd: "The sky is the limit !" :-)


Week 11 - 15 maart 2014Vaste bezoekers Anke en Barbara hadden de de ossen Survivor en Limou en koe Isabella een cadeau beloofd. Alleen had ze het alleen tegen ons gezegd, en wisten de drie het zelf nog niet. Dus de nieuwsgierigheid was groot, toen vrijwilliger Denis afgelopen zaterdag aan het klussen was in de grote stal. De drie konden niet wachten om de nieuwe koeienborstel, want dat bleek het cadeau te zijn, te inspecteren! De borstels werden goed bevonden en per direct in gebruik genomen, zoals op de foto te zien is. Dank namens de koeien, maar ook namens de merrie Goldin, aan Anke, en aan Denis voor de degelijke bevestiging.


Week 10 - 7 maart 2014Momo, de blinde Shetland-pony, kwam in januari 2013 met een aantal andere dieren hals over kop bij Melief terecht, omdat zijn toekomst door mensen-problemen ineens heel onzeker was geworden, zoals hier te lezen is. Momo leek afgelopen zaterdag niet lekker in zijn vel te zitten, want hij wilde niet eten. De volgende dag wilde hij nog niet eten en we lieten de dierenarts komen, die hem onderzocht en brede medicatie toediende. Want wat te horen was, en ook te zien want hij ademde pompend, was dat Momo waarschijnlijk een longontsteking had. We verplaatste hem naar de quarantaine voor rust en om de werking van de medicijnen af te wachten. Maar Momo’s conditie holde achteruit en we lieten de dierenarts diezelfde dag weer komen. Terwijl deze Momo nog verder onderzocht en overlegde wat hij nog zou kunnen doen, verkrampte Momo en stierf onder onze ogen. De sterke doorbloeding onder zijn oogleden wees volgens de dierenarts op een bloedvergiftiging…
Hoewel Momo nog maar een jaar bij ons was, viel hij , ondanks zijn blindheid, op door zijn zachtaardigheid en vertrouwen, en werd hij snel ons aller lieveling, die erg gemist wordt. Rust zacht, lieve Momo… 


Week 9 - 27 februari 2014Plato: “Snurk!”
Daisy: “Hallo? Au?!”


Week 8 - 21 februari 2014Het lijkt hier soms wel de Olympische Schoonmaakspelen…  Bij onze sport, want dat is het om alles met een minimale bezetting aan medewerkers iedere dag weer aan kant te krijgen voor de ruim 1200 dieren, zijn spierkracht, doorzettings- en uithoudingsvermogen een pré. Op de foto controleren de kippen hun stal net na de(foto)finish van het vullen met vers stro.


Week 7 - 13 februari 2014Dit is Sarah. Sarah is 6 jaar oud en is gek op dieren. Ze bezocht ons op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur, tijdens de openingstijden. Zo komen er allerlei verschillende mensen met liefde voor dieren. Tussen Sarah en onze oudste vaste bezoekster liggen ruim 80 levensjaren onderscheid…


Week 6 - 4 februari 2014Precies drie jaar geleden namen we Suzy, het bijna blinde en dove Schipperke, op, omdat ze overtollig en door haar mankementen en leeftijd onplaatsbaar was (lees hier haar verhaal: http://stichtingmelief.nl/nl/h/nieuwsberichten/nieuws-toevoegen.php?nieuws_id=103&terug=1 ). Ze was toen 17 jaar oud. In januari is Suzy dus stilletjes 20 jaar geworden, wat ongeveer 114 is in mensenjaren! We hebben het niet grootscheeps gevierd, omdat ze langzaam zo fragiel wordt, dat we dachten dat ze alleen al door de voorbereidingen haar verjaardag niet zou halen… nee, dat is overdreven, maar het is een feit dat mevrouw wel wat rustiger aan doet, ze eet wat karig en slaapt veel. Maar dat is natuurlijk heel normaal voor een dame op leeftijd! [Naschrift: Suzy is 8 februari in de morgen in haar slaap gestorven...]


Week 5 - 29 januari 2014Dubbel werk met een minimale bezetting…
Maandagmorgen moest eerst de weg naar de hooiruif sneeuwvrij gemaakt worden, voordat we hooi konden voeren. We proberen het terrein zoveel mogelijk sneeuwvrij te maken, zodat het veiliger is voor mens en dier. Maar op zo’n dag dat we maar met 2 man zijn, is het dubbel aanpoten om dan ook nog de 1250 medebewoners van voer, (niet bevroren) water en een schone stal te voorzien!


Week 4 - 23 januari 2014De oude Boxer-dame Mischa werd al eens via ons herplaatst, nadat ze bij een junk aan een tafelpoot vastgebonden geleefd had. Afgelopen herfst kwam ze door omstandigheden ook weer terug van haar nieuwe adres en sindsdien woont ze bij Melief. Mischa bleek nog steeds broodmager te zijn en staat erg wankel op haar benen. Maar inmiddels zijn, door stevig bijvoeren, haar ruggengraat en ribben niet meer te zien en heeft ze haar draai gevonden. Eén ouderdomskwaal blijft een ‘probleempje’: Mischa is zowel incontinent als niet (meer) zindelijk. Dus krijgt ze ’s nachts een luier om. Waar ze zich op de foto toch een beetje voor lijkt te schamen...


Week 3 - 14 januari 2014Steeds wordt er aan ons gevraagd wanneer we met de renovatie van het dak beginnen. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, aangezien we al meer dan twee jaar bezig zijn om het benodigde geld in te zamelen voor dit project. Maar ondertussen zijn er ook andere projecten die gewoon door moeten lopen. Zo zijn op de foto de nieuwe stalen palen voor de weidehekken te zien. De houten palen, die we in 2007 geïnstalleerd hadden, rotten stuk voor stuk door en braken af, waardoor de veiligheid van de dieren op het spel kwam te staan. In het afgelopen jaar heeft vrijwilliger Denis niet alleen voor vier weidehekken nieuwe staanders met hang- en sluitwerk gelast, maar ze ook nog allemaal helemaal alleen geïnstalleerd. En dit alles in zijn vrije tijd, in de avonden en de weekenden. Het eindresultaat is fantastisch geworden en is nu zowel weer- als dierbestendig. Vanaf deze plaats bedanken we Denis voor de enorme klus die hij geklaard heeft!


Week 1 - 31 december 2013