2013

Week 1 - 31 december 2013Week 52 - 24 december 2013Week 50/51 - 14 december 2013

Vorige week, tijdens de bezoekuren, overhandigde vaste bezoekster Anke de adoptie-op-afstand van os Survivor als verjaarscadeau aan haar vriendin Barbara. Barbara was volledig verrast, en was helemaal in haar nopjes met het cadeau. Natuurlijk was Survivor zelf ook van de partij, samen met een paar vrienden om het te vieren…

Week 49 - 7 december 2013

Dat deze 5 poezen er hier zo merkwaardig bijliggen, heeft een reden. Zij zijn 5 van de 13 kittens waarvoor we tot op heden nog geen nieuw huis konden vinden. Ze zijn allemaal in het voorjaar en aan het begin van de zomer geboren, en zijn, in afwachting van een nieuw huis, niet opgehouden met groeien! En nu werd het dus tijd, om hen te laten castreren en steriliseren. En dat is precies wat afgelopen woensdag hier in de opvang, in een mobiele dierenartsenpraktijk, gedaan is. Juist voor de paar kittens die altijd schuw gebleven zijn, gaf dit minimale stress, omdat ze in hun eigen omgeving konden blijven. En dus, zoals op de foto te zien is, ook in hun eigen omgeving langzaam weer wakker konden worden!

Week 48 -  29 november 2013


Als professioneel kuddebewaakster moet hond Paloma al haar eigenschappen ten volste benutten om haar werk het beste uit te kunnen voeren. Dus maakt ze gebruik van haar zwarte vacht om zich heel onopvallend in een zwarte kruiwagen te verstoppen. En omdat het ondertussen ook al avond geworden is, is ze bijna alleen nog te zien doordat haar ogen in het donker glinsteren.


Week 47 - 22 november


Nog elke dag lacht het varken Tofu ons toe zoals op de foto. Altijd blij dat hij in de herfst van 2008 niet geslacht is, maar bij Melief mocht komen wonen. Om hier een volwassen varken te worden, iets wat slachtvarkens normaalgesproken niet gegund wordt, omdat ze al als kind gedood worden…


Week 46 - 15 november


Deze foto vertelt het verhaal van een baby-konijntje en een baby-cavia. Vorige week gevonden in een kartonnen doos bij het kruisbeeld, dat naast de oprit van de opvang staat. Het is heel treurig, maar ook respectloos, als mensen geen betere oplossing bedenken kunnen om van hun dieren af te komen… Gelukkig zijn de vondelingen levendig en gezond.


Week 45 - 6 november 2013


Dit zijn drie konijnen die we recentelijk opgenomen hebben. Het bruine, en het wit met zwarte vlekken werden alleen gehouden, enkel om vet te mesten en te slachten. Het konijntje Mooni moest afgeschaft worden, omdat ze niet zwanger kon worden. Daarom stond ze, met haar slachtgewicht erbij, in een advertentie aangeboden in de krant. Gelukkig waren er bezorgde mensen, die ervoor zorgden dat de slachtmessen in de la bleven liggen. Nu genieten de drie, na een korte introductieperiode in een aparte ren, van hun nieuwe leven op onze konijnenberg.

 
Week 44 - 29 oktober 2013


Tessa kijkt alsof ze niet helemaal begrijpt waarom ze een lifter heeft. Maar de haan begrijpt het maar al te goed. Het heeft namelijk de laatste dagen veel geregend, en hij komt op deze manier het makkelijkst aan de overkant van de ontstane plassen!

 
Week 43 - 24 oktober 2013
 

Wat, is het al Halloween? Nee, hoewel deze kip er griezelig uitziet, half kaal, met lijkbleke, hangende kam en killer-nagels…
We hebben onlangs een groepje legkippen asiel verleend. Totdat de dieren hier kwamen, leefden ze dicht op elkaar in kooien (legbatterij mag je niet meer zeggen) met gaasbodems. Daardoor slijten hun nagels niet af en blijven oneindig doorgroeien. Hun kammen zijn zo bleek doordat ze nooit daglicht zien. En omdat de dieren zo dicht op elkaar zitten en geen normale kippen-dagindeling hebben (scharrelen, zandbaden, enz.) beginnen ze elkaar kaal te pikken. Nu bij ons zijn de hennen nog overal bang voor, en scharrelen en zandbaden moeten ze nog leren… Dat zal wel lukken, maar toch is er een horrorverhaal, ondanks dat het nog geen Halloween is. Namelijk voor alle andere legkippen die in de stallen van de eierindustrie achtergebleven zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het bloedbad van de mannelijke kuikens in de eierindustrie, die, zowel voor EKO-, scharrel- als kooi-eieren, allemaal levend vermalen of vergast worden.

Weerzinwekkend…

 
Week 42 - 19 oktober 2013
 

Zoiets zie je niet vaak: een bok in de spreekkamer van een dierenartsenpraktijk voor huisdieren. Maar Diesel had een opdonder gekregen van één van zijn collega’s (we noemen geen namen) en dus moest er een röntgenfoto van zijn knie gemaakt worden. De dierenartsen stelden vast dat het waarschijnlijk om een gescheurde knieband gaat. En nu moet Diesel apart staan en zich rustig houden, zodat de kniebanden, met ondersteuning van medicijnen en pijnstiller, genezen kunnen.

 
Week 41 - 12 oktober 2013
 

Afgelopen dinsdag hebben we tot ons grote verdriet het varken James in moeten laten slapen…

James was samen met zijn zusje Babe en broertje Rudi opgevangen uit de bio-industrie door een welwillende mevrouw. Maar deze mevrouw was (door willekeurig informatie van internet te halen) zo bang dat de biggetjes te zwaar zouden worden... Als geluk bij een ongeluk kreeg de verzorgster mot met de buren over de biggen, en zocht ze een nieuw huis voor de diertjes. Ze waren inmiddels ook alweer een half jaar oud. Omdat zij geen nieuw onderkomen voor hen kon vinden, zijn de dieren uiteindelijk bij ons gekomen. Door de bezorgdheid over hun gewicht en de belasting van hun rug, had de vrouw de drie zwaar ondervoed. De arme dieren hadden een enorme groeiachterstand…

Dat was 4 jaar geleden. We zullen het nooit met zekerheid kunnen zeggen, maar het kan heel goed zijn dat daar de oorsprong lag van de problemen die James met zijn rug had. In de laatste kon hij de ene keer wel lopen, en de andere keer sleepte hij zijn achterlijf hele stukken door de varkensweide. Hij sliep ook niet meer in de stal, omdat de hardere ondergrond hem waarschijnlijk pijn deed bij het lopen. Hij lag steeds alleen op de weide, maar stond dan toch weer op als we hem een broodje met pijnstiller brachten. Het leek er even op dat het beter ging, maar de laatste weken veranderde er niets meer aan zijn toestand. Dus moesten we de loodzware beslissing nemen James verder leed te besparen…

Nu kun je voor eeuwig in de modder liggen, lieve James. Zoals op de januari-foto van de nieuwe Melief-kalender 2014… Rust zacht.

 
Week 40 - 3 oktober 2013


Deze week een prachtige foto van de poes Aria, die heel tevreden kopjes geeft aan haar mandje… Dit is de februari-foto in onze nieuwe Melief-kalender voor 2014, die u vanaf vandaag hier kunt bestellen. Julia Poker van www.poker-tierfotografie.de heeft de plaatjes geschoten en de kalender vormgegeven, en dat deed ze helemaal voor niets, alleen voor de dieren!

 
Week 39 - 27 september 2013


Survivor denkt dat hij echt een ontzettende 'koe'le gozer is, maar Limou denkt er op de achtergrond zo het zijne van...

 
Week 38 - 17 september 2013


's Morgens vroeg verzamelt deze kakelbonte familie zich al vroeg onrustig in en achter de grote stal. Koe, paard, geit, varken, hond, het is hen maar om één ding te doen: ETEN !! Het is dan ook zaak om stevig op je benen te staan als je met de eerste emmer brokken, kist groenten en fruit of tas hooi de stal binnenkomt, want de kans zit er dik in dat je letterlijk besprongen wordt ! Want natuurlijk vinden alle dieren je dan ineens heel lief, maar net als bij veel mensen gaat ook bij veel dieren liefde door de maag...

 
Week 37 - 10 september 2013


Een hond op tafel ? Wat is dat nu voor huishouden !?
Het is niet zoals het lijkt, want Lucy ligt daar met een zelfbedachte taak. Want eenieder, hond of mens, die zich ook maar in de buurt van de dichte rol koekjes op tafel begeeft, is zijn leven niet zeker. Deze taak vervulde zij prima en ook totaal zonder eigen belang, want zij liet de rol volledig onaangeroerd. Zodat Lothar hem weer netjes in de voorraadkast op kon bergen en Lucy haar dag weer op vaste grond voort kon zetten.

 
Week 36 - 3 september 2013


Voor hondje Hepi was dit een zeer droevige week... De afspraak om het 7-jarige hondje in te slapen was al gemaakt terwijl ze haar pups nog zoogde... Vervolgens werd ze bij hen weggerukt en ze kwam gelukkig bij ons, zoals hier te lezen is. De volgende ochtend klapte ook nog haar zwaar verwaarloosde ontstoken linkeroogje. Onzeker en in helse pijn, ontheemd en gescheiden van haar kinderen... Pogingen om haar, weliswaar nu blinde, oogje te sparen door het te zalven liepen op niets uit. Dus moest ze maandagochtend ook nog geopereerd worden om haar oogje te verwijderen. Het gaat nu gelukkig goed, ze probeert zich dapper door alle ellendige gebeurtenissen heen te slaan.

 
Week 35 - 28 augustus 2013


Voor de zesde keer vond de Open Dag plaats in Sögel. Dit jaar hadden we geluk met het weer en was het een stralende dag. Niet in de laatste plaats door het extra feestelijke tintje omdat de opvang dit jaar 10 jaar bestaat!

Zevenhonderd bezoekers hebben met de dieren geknuffeld, de rommelmarkt bezocht, aan de tombola meegedaan en de catering helemaal leeg gekocht. Iedereen vond het (vegan) eten namelijk zo lekker, dat we om half vier helemaal uitverkocht waren! Deze dag heeft ruim 3300 Euro voor de dieren opgebracht en we willen dan bij deze ook alle bezoekers enorm bedanken voor deze zeer geslaagde dag! Maar deze dag had nooit zo gesmeerd kunnen lopen zonder de geweldige hulp van alle vrijwilligers, die we dus ook enorm bedanken! En in het bijzonder bedanken we zangeres Ria Kramer Freher, die zorgde voor de sfeervolle muzikale omlijsting.

En verder natuurlijk de sponsors van
de saté: Chinees-vegetarisch restaurant De Oude Plek in Rotterdam www.deoudeplek.nl
de Fry’s hamburgers: Art of Greens in Berlijn www.artofgreens.com en
de ‘cheese’ op de cheeseburgers: Wilmersburger Nederland www.wilmersburger.nl

 
Week 34 - 21 augustus 2013


Kijk eens wat mooi, op alle punten waar je 'ons' dorp binnenrijdt, staat op de borden de Open Dag van aanstaande zondag 25 augustus aangekondigd, met dank aan Frau Cloppenburg van de gemeente Sögel! Jullie komen toch ook allemaal? Het is op Friesenweg 5 in Sögel, van 11.00 tot 17.00 en in het kader van het 10-jarig bestaan van Stichting Melief zal er ook live-muziek zijn. De meeste dieren verheugen zich al op jullie komst! Tot zondag!

 
Week 33 - 15 augustus 2013


Zo, het stro voor het komende jaar is afgelopen maandag ook weer binnen gebracht! 70 balen in totaal, 9 hoog opgestapeld onder de kapschuur. Omdat wij zelf geen capaciteit om te hooien en stro te verbouwen hebben, zijn we elk jaar weer afhankelijk van derden (boeren die het éne jaar wat anders zaaien, waardoor ze dus niet ieder jaar stro oogsten) èn het weer of het gaat lukken. Maar gelukkig kunnen we de dieren de komende winter weer voorzien van hooi als voedsel en stro voor een schone stal. Nu alleen de boer nog betalen ;-) Wie sponsort er een baal stro voor de dieren à €7,70 ? Uw bijdrage is meer dan welkom op IBAN: NL48TRIO0212171445, BIC: TRIONL2U t.g.v. Stichting Melief. Hartelijk dank namens de dieren :-)

 
Week 32 - 7 augustus 2013


In korte tijd hebben we afscheid moeten nemen 4 markante mannen...  

Willie het varken haalden we eind 2008 samen met Maya en Horst zwaar verwaarloosd bij een andere 'opvang' weg. Hij was nu ruim 8 jaar oud, en de lichamen van slachtvarkens zijn niet berekend op een dergelijke leeftijd. Willie was opeens heel snel bijna volledig verlamd aan zijn achterlijf en reageerde niet op ingezette medicatie, waardoor we de moeilijke beslissing moesten nemen om hem in te laten slapen. Dezelfde beslissing moesten we nemen voor de hond Wolf, wiens jarenlange verblijf in een kelder zijn bewegingsapparaat geen goed hadden gedaan. Ook bij hem konden de pijnstillers en andere preparaten niet voorkomen dat hij vorige week, op ongeveer 13-jarige leeftijd, niet meer op kon staan. Ouessant-ram Dirk, die ogenschijnlijk niets overgehouden had aan zijn afschuwelijke avonturen op jonge leeftijd en dus nog kwiek moest zijn met zijn met nog geen 4 jaar oud, stopte spontaan met eten en overleed, nadat een scala aan medicamenten de revue waren gepasseerd, uit zichzelf. Texelaar-ram Bommel had ook een slechte start gehad, leek goed opgeknapt te zijn, maar kreeg last van enorm dikke gewrichten in zijn poten. Pijnstiller hielp een tijd, maar toen het ook in zijn achterpoten begon en Bommel niet meer kon staan zonder de hele tijd op zijn poten te wiebelen, moesten we hem ook al op ongeveer 7-jarige leeftijd een lange lijdensweg besparen... Bommel liep nog tot op het laatst met de kudde mee.

Het is heel fijn als je dieren kunt helpen door hen een beter leven te geven. Maar het is hartverscheurend om te zien als het lichaam het opgeeft, terwijl het dier zelf het nog geen tijd vindt om te gaan. Het blijft verschrikkelijk om dan een beslissing voor het dier te moeten nemen... Rust zacht jongens, we vonden het een eer om voor jullie te mogen zorgen.

 
Week 31 - 30 juli 2013


Zijn jullie al terug van vakantie? En hebben jullie nog even vrij? Wij zien er niet alleen heel lief uit, maar we zijn het ook nog eens stuk voor stuk! En we zoeken allemaal nog een nieuw huisje, waar we voor altijd mogen komen wonen! We hebben het hier wel heel fijn, zo met zijn allen, maar het is wel de bedoeling dat dit slechts een tussenstation is... We wachten met smart tot iemand ons op komt halen om ons nieuwe leven te beginnen. Kijk voor onze verhalen snel op de pagina 'kittens zoeken een huis!' en laat onze tijdelijke verzorgers snel weten wanneer jullie komen :-)

 
Week 30 - 24 juli 2013


Ook de koeien hebben het warm met dit weer. Maar mejuffrouw Isabella LaWinia von Melief gaat natuurlijk niet zo ordinair in de modder liggen rollen als de varkens op de foto van vorige week. Nee, zij houdt het bij beschaafd pootjebaden in het poeltje dat bedoeld is voor de hangbuikzwijntjes. Want ze houdt wel van verkoeling, maar dan wel met waardigheid.

 
Week 29 - 16 juli 2013


Bij temperaturen boven de 20° Celsius zoeken de varkens graag verkoeling. Zorg er dan ook maar voor dat er een flinke poel voor hen is om in te baden, want anders blijven ze de hele dag hun waterbak omgooien om vervolgens in de veroorzaakte plas te gaan liggen!

 
Week 28 - 9 juli 2013


Roepert is pas geleden bij Stichting Melief komen wonen. Na een wat aarzelend begin, en een mislukt avontuur in de hanenstal, is Roepert tijdelijk samen met andere hanen in een quarantaineruimte geplaatst om hier wat hanengedrag onder de knie te krijgen. Uiteindelijk is Roepert het erf opgegaan om uit te groeien tot een flinke macho. Inmiddels heeft Roepert dan ook al een eigen huisje afgedwongen en begint hij steeds beter te snappen hoe het werkt op het erf! Dit plaatje is genomen in de ochtend bij opkomende zon.

 
Week 27 - 2 juli 2013


Elke keer weer is het een probleem tijdens de openingstijd, alle flyers, folders en ander papierwerk wat overal heen waait. Daisy helpt wel even een handje, waarbij ze zelf hoopt op een handje met wat lekkers, of in ieder geval toch een aai over haar bol! Elke zaterdag van 14:00 uur tot 16:00 uur is iedereen van harte welkom om Stichting Melief, zonder afspraak, te bezoeken.

 
Week 26 - 25 juni 2013


Het is elke keer weer een hele beleving om te zien, hoe bij de middagvoerronde alle hanen, hennen, pauwen, kalkoenen, parelhoenders, fazanten, en op deze foto zelfs de hond, er als de kippen bij zijn om alle mais en graan op te pikken van het erf. Uit allerlei hoeken waarvan je haast het bestaan niet weet, komen alle dieren gezellig de dag afsluiten. Zet daar een ontzettend fotogenieke haan bij, en laat een hennetje een acrobatisch hoogstandje uitvoeren, en je hebt een prachtige foto van de week!

 
Week 25 - 20 juni 2013


Deze foto konden we jullie natuurlijk niet onthouden! In navolging van de foto van vorige week, plaatsen we, op de dag dat Stichting Melief precies 10 jaar bestaat, deze foto van de varkens die voor de allereerste keer eten op de nieuwe bestrating achter de grote stal! Eindelijk, na 9 dagen, was alles klaar en konden de dieren woensdagavond weer de weide op. En wat een luxe troffen ze aan toen de de stal uit kwamen. Nogmaals heel veel dank aan Menodi voor het mogelijk maken van deze enorme verbetering voor de dieren en hun verzorgers!

 
Week 24 - 13 juni 2013


Al tijden is het een doorn in het oog, de blubber op het drukbelopen stuk achter de grote stal. Als het langer droog weer is, dan gaat het wel, maar als het eens goed doorregent, is er voor mens (de harde werkers en de zaterdag-bezoekers) en dier (geiten, schapen, varkens, hangbuikzwijntjes, koeien en een handvol honden) geen doorkomen meer aan. Er was op Facebook al eens een Aktion Pflasterstein begonnen, waarvoor een aantal mensen direct geld overmaakten. Maar het beoogde bestraten van het terrein bleef nog ver uit het zicht... Totdat Stichting Menodi aanbood het project een flinke financiële impuls te geven. En zoals op de foto te zien is, was het toen wel mogelijk om aan het aanbrengen van de noodzakelijke verharding te beginnen! Zoals het er nu naar uitziet, is alles voor eind volgende week klaar. Vanaf deze plaats danken we de donateurs die aan Aktion Pflasterstein meegedaan hebben en natuurlijk Stichting Menodi heel hartelijk, namens mens en dier!

 
Week 23 - 4 juni 2013


Vol bewondering inspecteert Silber de zilverfazant de nieuwe kruiwagen die gisteren door een koerier uit Nederland werd gebracht. Een geweldig cadeau voor het 10-jarig bestaan van Melief. Vanaf deze plaats bedanken we Arjan en Roos voor dit gulle gebaar!

 
Week 22 - 28 mei 2013


Afgelopen zaterdag zijn de schapen weer door Ellie Hofman (te vinden via www.dierennatuurlijk.nl) geschoren. Eigenlijk moeten schapen 'gezweet' hebben om goed te kunnen scheren, wat natuurlijk nog niet echt het geval was met dit frisse voorjaar. Maar toch is alles vlot verlopen en hebben de schapen hun winterjas weer uit. Zou dit dan een teken voor de lente zijn om echt in te gaan zetten...?

 
Week 21 - 22 mei 2013


Vrijwilligster bij de katten Marion postte gisteren onder andere deze foto op haar Facebook-pagina met onderstaand commentaar. Zoveel liefde voor de dieren, daar hoeven we niets meer aan toe te voegen.

"Vandaag weer bij de katjes van Melief geweest. Nadat alles weer schoon is en mijn aanwezigheid toch wel vermoeiend is blijft er maar een ding over en dat is uitrusten!!!! "

 
Week 20 - 14 mei 2013


3... 2... 1... en trekken maar!
Zowel de touwtrekkers als de scheidsrechter konden niet meer functioneren in een 'normale' gezinssituatie, sterker nog ze waren zelfs hun leven niet zeker, en daarom leven ze hier bij Melief, met zijn allen in de grote roedel. Waar ze zich dus gedurende de dag best vermaken, zoals hier tijdens een potje touwtrekken.

 
Week 19 - 7 mei 2013


De rust is wedergekeerd in het kattenverblijf! Afgelopen maandag zijn alle katten weer geënt. Hiervoor moesten de makkelijke dieren ingesloten en de moeilijke dieren van te voren gevangen worden, zodat de dierenarts achter elkaar door kon werken. Ondanks dat de dierenarts, haar assistente, Lothar, stagiaire Jasmine en tijdelijke vrijwilligsters Silvia en Louise er alles aan deden om alles rustig te laten verlopen, ontstond er her en der, zeker bij de hele wilde katten, toch nog wel wat stress... Maar nu is iedereen er weer voor een hele tijd vanaf en kan iedereen zich weer spinnend in zijn of haar mandje oprollen.

 
Week 18 - 30 april 2013


Afgelopen week zijn de vechtkippen, die in maart door een veterinaire dienst in Duitsland inbeslaggenomen waren vanwege ernstige verwaarlozing en slechte huisvesting (hier leest u het hele verhaal), eindelijk door de rechter vrijgegeven! Dat betekent dat de dieren eindelijk uit hun quarantaineverblijf mochten en kennis konden maken met de andere kippen en hanen. En net als alle anderen lekker buiten stofbaden kunnen nemen en over het erf kunnen banjeren. Zoals op de foto te zien is, zijn de lange, rechtopstaande dieren al aardig geïntegreerd in de stal en hebben ze hun slaapplaats al gevonden. En nee, gelukkig zijn ze niet agressief naar de andere kippen!

 
Week 17 - 23 april 2013


Hij is zo goed als klaar, de nieuwe schuilstal op de wei. Nou ja, nieuw, zo goed als nieuw, want hij heeft al eerder ergens anders gestaan. Maar zeker nu Lothar de stal ook nog helemaal behandeld heeft, is hij als nieuw. Zo kunnen we de weides nog flexibeler indelen en hebben de dieren, naast de grote stal die er was, extra schuilmogelijkheden tegen zon, regen en wind. Want natuurlijk hebben we ook bomen geprobeerd, maar die vonden de geiten, ondanks het schrikdraad, te lekker.  Dus dan maar zo!

 
Week 16 - 16 april 2013


Terwijl de barg Willie (gecastreerde beer, mannetjesvarken) net even lekker lag te chillen in de voorjaarszon, kwam plotseling gelt Fabi (vrouwtjesvarken dat nog nooit biggen heeft gehad) op hem af lopen en begint uitgebreid met haar jeukende achterwerk tegen hem aan te schuren! Willie sputterde wel wat tegen, maar verroerde zich verder niet, wetende dat de altijd actieve Fabi zo weer verder zou gaan op onderzoek op de varkensweide, wat ook gebeurde.

 
Week 15 - 10 april 2013


Afgelopen maandag was de hoefsmid er. En dus waren de 7 pony's en het paard Goldin op het erf te vinden in plaats van op de wei. Iets waarvan de kleine poes Dodo, die drie poten en geen staart heeft door een auto-ongeluk, dankbaar gebruik maakte. Want hoewel er mensen zijn die zo'n gehandicapt poesje maar zielig vinden, Dodo weet drommels goed wat ze wil en vermaakt ze zich prima. Zo heeft ze maandag, nadat ze via de hoefsmid omhoog geklommen was, zeker een half uur op de rug van Champagne rondgereden. Zonder ooit rijles gehad te hebben bleek Dodo een natuurtalent!

 
Week 14 - 2 april 2013


Kater Rooie Keesje is zijn favoriete ligplaats kwijt! Het warme plekje waar hij vorige week nog zo lekker opgerold lag, ligt nu verspreid over de weides om, stel dat het voorjaar komt, als voeding voor mals, sappig gras te dienen. Twee enorme meststrooiers getrokken door reuzetractoren en een lader met telescooparm, zo groot dat we de hekken moesten laten verbreden zodat ze het erf op kunnen rijden, hebben ervoor gezorgd dat de hele mesthoop binnen een uurtje weg was. Laat de lente nu maar losbarsten!

 
Week 13 - 27 maart 2013


Ondanks zijn schutkleur zie je als je goed kijkt kater Rooie Keesje lekker opgerold op de mesthoop liggen. Op de mesthoop? Ja, de opgestapelde mest zorgt voor warmteontwikkeling waardoor het lijkt of er vloerverwarming is. Samen met het beschut liggen voor de Oostenwind (die recht uit het bos lijkt te komen) en het schrale zonnetje is dit één van de beste plekjes op de boerderij op dit moment!

 
Week 12 - 19 maart 2013


3 weken weg was ie, Hallo de tamme kouw die bij Melief gekomen is via een wilde vogelopvang. We dachten dat hij, of dood, of door iemand meegenomen was. Het laatste zal het geval zijn geweest, en de boosdoener zal er na 3 weken  achtergekomen zijn dat Hallo nogal, hoe zullen we het formuleren, overheersend aanwezig kan zijn. En dus is hij weer vrijgelaten en terug naar ons gevlogen, net toen we de laatste hoop opgegeven hadden. Door dit uitstapje heeft hij mooi de laatste opnames voor de NDR-documentaire 'NaturNah: das Krähenvolk' ('Dicht bij de natuur: het kraaienvolk') gemist. Hij zou hiervoor juist zo geschikt geweest zijn, met zijn slimme gedrag. Nu zal Bodyguard, de tamme kraai die vrij rondvliegt in de opvang, de show stelen op de televisie als vertegenwoordiger van Melief. De uitzending is op dinsdag 19 maart 2013 van 18:15 tot 18:45 uur en wordt herhaald op woensdag 20 maart 2013 om 13:05 uur. De uitzending is hier terug te kijken.

 
Week 11 - 13 maart 2013


Waar Goldin's tong vorige week nog ogenschijnlijk van oververhitting uit haar mond hing, moeten de dieren deze week weer oppassen dat hun tong niet vastvriest in de waterbak. Vandaar dat als er dan voor vloeibaar water gezorgd wordt, een kat als Fat Ed het er gelijk van neemt en ervoor zorgt dat zijn dorst voorlopig gelest is. Nog voordat het water in de waterbakken zit.

 
Week 10 - 5 maart 2013


Wat? Eén dagje zon en Goldin's tong hangt al bijna op haar hoeven!
Bij nader onderzoek bleek het niet van de hitte te zijn, ze had haar tong gewoon in de ruststand.

 
Week 9 - 27 februari 2013


Donderdag 21 februari, hebben we Podenco Sha-hib in moeten laten slapen. Dit moment kwam steeds dichterbij en bleef toch zo moeilijk…
12,5 jaar geleden hielpen we bij een grote hondenopvang in Spanje. Ondanks dat daar veel Podenco’s waren, viel Sha-hib direct op door zijn eigenzinnige gedrag. Iedere keer wist hij zich als enige door de tralies te wurmen die tussen de deur van het café en de grote groep honden zat om bij de mensen te zijn. Hij was toen een paar maanden oud en volgens de verhalen gevonden in een vuilnisbak. Sha-hib ging met ons mee naar Nederland en werd het broertje van Gobo (r.i.p.), die een jaar eerder uit Spanje mee was gekomen.
Wat subtiliteit in gedrag betreft leek Sha-hib meer op een kat. Dat maakte hem ook jarenlang de roedelleider. Ook toen we naar Duitsland verhuisden en hij met een nog grotere groep in het hondenverblijf woonde. Andere mensen zagen het niet, want Sha-hib deed het niet met een zichtbare mannetjesputter-achtige dominante houding. Nee, hij ging voor een mand staan, draaide zijn kop half weg, maar keek ondertussen de hond die in de mand lag er gewoon uit. Stuk voor stuk weken ze voor zijn sluwe overmacht. Hij kon het zelfs vanaf de andere kant van de ruimte.
Maar zonder dat we het merkten, werd Sha-hib toch ook ouder. Naarmate er meer honden in de roedel kwamen, veranderden de verhoudingen en kwamen er anderen met een grote mond aan de macht. We merkten dat Sha-hib niet lekker in zijn vel zat. In 2012 bleek hij een leveraandoening te hebben en zag het er niet best uit op de echo. Maar wonder boven wonder herstelde zijn lever zich met speciaal voer en preparaten. Maar een paar maanden geleden ging het toch weer niet goed. Bloedonderzoek wees uit dat hij steeds minder rode bloedcellen had en de witte toenamen. Waarschijnlijke diagnose: lymfeklierkanker. Weer verhuisde Sha-hib van de roedel naar de groep in huis. Langzaam aan ging het steeds slechter, maar ook van het vertroetelen wist hij nog op zijn eigengereide manier te genieten. Maar door de ziekte verloor hij zijn krachten, hij verzwakte en viel af. Toen we dachten: nu gaat het niet meer, stond hij toch weer zelf op en ging rondlopen.
Toen donderdag de dierenarts kwam, had Sha-hib nog lekker wat natvoer gegeten. Het was een opgave, maar het was gelukt. Daarna was hij in een diepe slaap gevallen. Hij heeft er niets van gemerkt.
Iedereen die Sha-hib gekend heeft, weet wat een eigenzinnige hond hij was, ook vergeleken met Abel en Igor, ook allebei Podenco’s. Hoewel hij echt hondenogen had, kon hij je op zo’n menselijke manier aankijken, met een blik die boekdelen sprak. En wat kon hij je ook Oost-Indisch negeren als hij geen zin had om te luisteren…

Rust heel zacht, lieve Sha-hib. Hopelijk hebben ze oneindige duinen om in te rennen waar je nu bent.

 
Week 8 - 19 februari 2013


We hebben in de loop der jaren honderden hanen opgevangen van verschillende dumplocaties. Het mag voor zichzelf spreken dat, als je om welke reden je dier niet meer kunt of wilt verzorgen, het illegaal is om je dan zomaar ergens in park of bos van het dier te ontdoen. Ondanks dit feit, zijn er altijd nog mensen die menen dat pluimvee uitstekend kan overleven in het wild. Natuurlijk zijn er altijd dieren die het overleven, en die er daarmee voor zorgen dat dumpplekken zichtbaar blijven, en mensen dus dieren blijven dumpen. Naast dat er heel veel dieren het eenvoudigweg niet voor elkaar krijgen om hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen en daardoor een hongerdood sterven, is het uiterlijk van veel pluimvee er ook niet op uitgerust om altijd in de buitenlucht te bivakkeren. Zoals goed te zien is aan de kam van deze haan, waarvan de zwarte delen bevroren zijn geweest. Het is niet uitgesloten dat deze stukken niet herstellen en uiteindelijk af zullen vallen. Zouden deze mensen erbij nagedacht hebben hoe hun haan zou lijden toen ze hem als afval in het bos gooiden...?

 
Week 7 - 12 februari 2013


"Kom op jongens, niet zo treuzelen, nog even gezellig inhaken voor de polonaise voordat carnaval weer voorbij is!"

 
Week 6 - 5 februari 2013

Griep... :-(

 
Week 5 - 29 januari 2013


Hoewel eigenlijk bijna alle dieren helemaal geen last lijken te hebben van de kou, zijn wij blij dat alle sneeuw en het ijs weer verdwenen zijn. Op de foto van woensdag de 23e ziet u Isabella, Limou en Survivor, net klaar met hun sneeuwballengevecht.

 
Week 4 - 22 januari 2013


Terwijl wij lopen te ploeteren in de sneeuw om alle dieren van drinkbaar (en dus niet bevroren) water te voorzien, draaien anderen zich nog eens op hun gemak gezamenlijk om in het losse stro tussen de rondbalen. Iedereen gaat zo op zijn eigen manier om met de kou.

 
Week 3 - 15 januari 2013


Er is er één jarig, hoera!
Suzy, het afgedankte Schipperke (lees ook haar tragische verhaal), is 19 jaar geworden en is daarmee de oudste hond bij Melief! Ze stond aan de wieg van het begrip 'ouwe taaie', want zo kan ze met recht genoemd worden. Want hoewel ze dagelijks een paar handen medicijnen krijgt om haar hart in het gareel te houden, blijft deze kleine, oh zo lieve, zo goed als blinde dame kwiek en energiek! Vanavond krijgt ze haar verjaardagsmaal, en ze heeft haar feestmuts al op, dus wat Suzy betreft kan het feest losbarsten!

 
Week 2 - 8 januari 2013


Kleine varkentjes worden groot...

Begin december lieten we nog een foto zien van (letterlijk) een hoop varkens in de zon. Een kleine maand later zijn Jonas en Charlotte naar het 'echte' varkensverblijf verhuisd. Hoewel Charlotte nog echt heel klein is tussen slagschepen als Willie en Tofu, halen Jonas en Charlotte zoveel kracht uit hun twee-eenheid, dat ze voor niets en niemand bang zijn. En waar nieuwelingen voorheen nog wekenlang apart moesten liggen in de stal voordat ze lepeltje-lepeltje met de oudgedienden mochten liggen, liet het jonge tweetal zich de wet niet voorschrijven en wurmde zich al heel snel tussen de anderen. Wie had dat gedacht dat die kleine Charlotte al zo snel buik aan buik tegen nestor Willie aan zou liggen?