Adopteren op afstand

U kunt het belangrijke werk van Stichting Melief steunen door één of meerdere dieren financieel te adopteren. De vaak aangrijpende verhalen van de dieren kunt u lezen door op Lees meer over mij te klikken. Hoe het adopteren op afstand precies in zijn werk gaat, kunt u hier lezen.

€ 6,50
Rudolf
Rudolf is als oud vuil gedumpt, gewoonweg uit de auto gezet omdat hij overtollig was en voor overlast begon te zorgen. Hij staat samen met alle andere hanen bij Melief symbool voor de Waardeloze Haantjes, zowel op dumpplaatsen als in de eierindustrie…

In Nederland zijn er veel mensen die het leuk vinden om een paar kipjes in de tuin te hebben. Vaak worden dieren bij een (hobby)fokker gekocht. Deze fokkers merken het echter snel aan mensen als ze geen verstand van zaken hebben… Vaak kopen mensen dan de spreekwoordelijke kat in de zak en blijken de jonge dieren uit te groeien tot hanen!

Mocht men wel al daadwerkelijk alleen kippen zonder haan hebben en toch willen uitbreiden, dan halen mensen vaak bevruchte eieren en leggen die onder hun broedse kip. Kuikentjes zijn immers zo schattig! Men bedenkt zich dan meestal niet dat met een beetje pech het merendeel van de nakomelingen haan is. In een woonwijk worden zulke oproerkraaiers niet gewenst. Hanen beginnen namelijk vooral in de zomer al vroeg te kraaien en heeft men een aantal hanen dan kan het wel de hele nacht doorgaan!

Eigen dieren opeten is voor veel mensen een dilemma, ze gunnen hun haantje niet de pan maar een verder leven. Ze zetten hun dier op een parkeerplaats, snelwegtalud of begraafplaats, vaak plekken waar al een hanenpopulatie bestaat. Men geeft de haan dan zogezegd de vrijheid maar gaat volkomen aan het feit voorbij dat het dier niet gewend is voor zichzelf te zorgen en werkelijk vogelvrij verklaard is voor roofdieren, loslopende honden, baldadige jeugd en auto’s. Maar ook barre weersomstandigheden, wat in de winter vaak leidt tot be- of afvriezing van kam of lellen. En veel dieren sterven natuurlijk voortijdig door verhongering, want op de dumpplekken worden ze niet op vaste tijden gevoerd, zoals ze dat thuis gewend waren.

Bij grote steden bevinden zich meerdere bekende dumplocaties waar mensen hun overtollige hanen en soms ook kippen dumpen. Het gebeurt dan vaak weer dat er mensen zijn die er heen gaan om te voeren (omdat ze het zielig of gewoon leuk vinden), waardoor andere dat als een vrijbrief zien om met een goed geweten daar ook hun dier bij te dumpen. Op zo’n manier kunnen er grote groepen ontstaan die de nodige overlast of verkeershinder kunnen veroorzaken. Veel gemeenten schakelen dan een bedrijf in dat de dieren verwijdert, wat vaak wil zeggen: vangt en vergast.  Op het moment verblijven hier ruim 300 waardeloze haantjes, waarvan het overgrote deel van dergelijke dumpplaatsen komt!

Een groot gedeelte van de hanen in onze opvang loopt op een groot veld met enkel hanen. Dit gaat prima, zolang de heren geen dames om zich heen hebben. De hanen hebben schuilmogelijkheden op de weide en ze hebben een grote stal met veel zitstokken ofwel roestplaatsen.

Kijk voor het verhaal van de hanen in de eierindustrie ook eens op www.waardelozehaantjes.nl